У склопу иницијативе за подизање спомен обележја Воји Танкосићу

У склопу иницијативе браће из Равногорског покрета Лајковац за подизање спомен обележја Воји Танкосићу у Кумовој воденици у Марковој Цркви код домаћина Милана Павловића одржана је промоција књиге О војводи Танкосићу, Градимира Николића унука Војине сестре.
Председник Равногорског покрета Љуба Ненадовић поздравио је скуп, човек који нас веже и усмерава на равногорском путу, путу очувања традиције и српског националног јединства.
Модератор програма био је Зоран Антонијевић, хроничар Колубарског краја који се бавио прикупљањем података о животу Воје Танкосића.
Част нам је да је са нама била Наташа Глигорић, праунука Пере Тунгуза, Невесињског харамбаше који је започео устанак у Херцеговини – Невесињска пушка, у чијој чети је био Петар Мркоњић, потоњи Краљ Петар I Карађорђевић.
Приказани су оригинални предмети и документа Воје Танкосића међу којима је и четничка “буџа”- штап, из 1909. године на којем су урезбарена имена инструктора четничких школа под командом Танкосића.
Тигар великог рата и 7 тачка аустроугарског ултиматума Краљевини Србији довољни су показатељ шта је представљао Воја Танкосић.
Данас то је жила којом напајамо то здраво ткиво српског народа.
Ту смо да дамо свој допринос и да се одужимо спомен обележјем. Такође и да пренесемо живу реч његовог лика и дела јер такви као он никада не умиру.
Од почетка иницијативе и придруживања организација, низа акција прикупљено је 68000 динара на посебно отвореном рачуну 200-3471150101880-12.
Какве су нам жеље да спомен обележје изгледа, то је свакако мало, али настављамо даље и
захваљујемо се свима који су дошли и подржали нашу акцију,
истакао је Ненад Милошевић ,Председник Равногорског покрета Лајковац.
С вером у Бога,за Краља и Отаџбину

Равногорски Покрет

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Scroll to Top